Vakantie 2019

VAKANTIE 2019

BEARA WAY

IERLAND

#Mieke_en_Geertopweg

Het Beara-schiereiland is een 48 km lange bergachtige vinger, gedeeld door de graafschappen Kerry en Cork, die zich uitstrekken in de Atlantische Oceaan. 


Heel afgelegen, het is misschien wel het meest ongerepte deel van het zuidwesten gebleven, en net als de schiereilanden in het noorden, is het een magische wereld van bergen en meren omgeven door een schilderachtige zeekust. 


De belangrijkste industrieĆ«n zijn landbouw en visserij, waarbij de laatste is gevestigd in de haven van Castletownbere. 

De Beara Way werd begin jaren negentig opgericht door een lokale vrijwillige groep als een coƶperatie met meer dan vierhonderd landeigenaren om de inkomsten van een afnemende visserijsector via toerisme te vergroten. 

Het is een cirkelvormige route van 196 km door een prachtig, ruig landschap van bergen en zeekusten, dat vaak rijk is aan sporen van een zwaar bevolkt voorhistorisch verleden in de vorm van staande stenen en grafmonumenten. 

Er zijn ook veel mooie dorpjes, zoals Allihies en Eyries, langs de route. 


Terrein bestaat voornamelijk uit stille asfaltwegen, moeraswegen, klif- en bospaden en open heide, waarvan sommige delen behoorlijk ruw en afgelegen kunnen zijn. De totale totale klim is bijna 5300 meter over de hele route en omvat enkele korte maar steile beklimmingen. Beschikbaarheid van overnachtingsmogelijkheden is over het algemeen goed langs de route hoewel sommige van de langere stukken tussen dorpen een zorgvuldige planning vereisen. 

WEBCAM ten noorden van Beara schiereiland - Lambshead (IR)